МІЖНАРОДНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

Дев’ять міжнародних фахових організацій, зокрема CICA, FIEC, ACE, EIC та інші, опублікували спільний документ з рекомендаціями щодо майбутнього відновлення України. Експерти закликають створити привабливу фінансову та правову базу, умови для будівельних компаній та їхніх постачальників, які готові використовувати свої ресурси для відбудови України. Згідно документа, зусилля по відбудові має очолити українська влада в тісній співпраці з Європейським Союзом та іншими партнерами, такими як G7, а також міжнародними фінансовими установами.

Ключові меседжі пов’язані з якісним та швидким відновленням, боротьбою з корупцією, цифровізацією та дотриманням екологічних вимог.

Швидкість і якість відбудови пов’язана з допомогою переселенцям та сім’ям, які втратили домівки. Водночас, така тактика допоможе повернути українську економіку на довоєнні показники або перевищити їх, вважають міжнародні експерти. Проєкти мають бути обрані на основі загальної оцінки та актуальності: боргова стійкість, вплив на навколишнє середовище, прозорість, розбудова потенціалу, інновації, ринкові та неринкові переваги тощо.

Автори документу значну увагу приділяють перспективі вступу України до ЄС. В цьому контексті вони наголошують на відповідності європейським стандартам, зокрема згадують про єврокоди. Щоб отримати як прозорі, так і низьковуглецеві рішення, заохочують до використання цифрових рішень в процесі проектування, отримання дозволів і будівництва.

Дотримання законодавства ЄС щодо боротьби з корупцією є ОБОВ’ЯЗКОВИМ. Потрібно використовувати методи закупівель, які запобігають хабарництву. Для чіткості процесу бажано застосовувати міжнародні контрактні стандарти (FIDIC тощо).

Усі роботи з відбудови повинні відповідати екологічним вимогам та виконуватися екологічно чистим способом із використанням відповідної техніки та обладнання, що відповідають екологічним нормам та стандартам.

Ознайомитися детальніше з документом можна за лінком: https://www.fiec.eu/…/2023-04-19-Ukraine_Reconstruction…

ІНШІ НОВИНИ