ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО БУДІВЕЛЬНОГО РИНКУ

Консервативний ринок будівництва активніше придивляється до сучасних технологій. Під прицілом не тільки автоматизація і штучний інтелект, а й реалізація двигунів внутрішнього згоряння на альтернативному паливі. За матеріалами International-Construction, ми публікуємо найновіші технологічні рішення, які можуть покращити будівельний процес.

1. Ера безпілотних машин

Автоматизація – одне з найпопулярніших тенденцій. На будівельному ринку вона починає міцно закріплюватися. Нещодавно компанія Bobcat представила свою концепцію автономного навантажувача Rogue X. Його завдання працювати там, де людина не може потрапити. Інший відомий виробник Develon (Doosan Construction Equipment) продемонстрував комплексні оновлення своїх безпілотних автономних машин Concept-X2, включаючи бульдозер DD100-CX і гусеничний екскаватор DX225-CX.

2. Телематика прогресує

На сьогодні телематичні системи не тільки мають доступ до даних від різних виробників обладнання, але й можуть містити інформацію про вуглецевий слід проєкту. В майбутньому підрядники будуть отримували штраф, якщо викид вуглецю буде більше ніж вони оцінювали на старті проєкту.

3. Штучний інтелект у нових технологіях будівництва

Минулого тижня на будівельній виставці ConExpo в Лас-Вегасі відвідувачі отримали уявлення про майбутнє, де штучний інтелект взаємодіє з моделями BIM і цифровими двійниками, а також із самим будівельним обладнанням на місці. Підрядники зможуть відкрити свій телефон і одним натисканням кнопки побачити загальну вартість одиниці переміщеного матеріалу, а також викиди вуглецю від усього обладнання на місці та отримати рішення щодо їх зменшення.

4. Альтернативи дизеля

Великий інтерес викликають двигуни внутрішнього згоряння, здатні працювати на альтернативному паливі. Компанія Gradall представила електрифіковану концептуальну модель свого багатоцільового колісного екскаватора XL 4100 V зі швидкісним ходом по шосе, що працює від електричної трансмісії Volvo Penta. А Cummins презентувала свій 15-літровий двигун, який здатний підтримувати різні види палива, включаючи водень, природний газ і дизельне пальне. У JCB також показали свій двигун внутрішнього згоряння на водні.

ІНШІ НОВИНИ