СЕРГІЙ МАМЕДОВ: «ДЛЯ УКРАЇНИ ВАЖЛИВО ШВИДКО ВІДНОВИТИСЯ»

Банківська система у 2022 році відпрацювала на всі сто відсотків. Проте надалі банки формують короткострокові плани дій. За словами Сергія Мамедова, голови правління банку Глобус Банк, члена правління The Wall, на сьогодні найважливіше перемога, без неї важко вирішувати інші питання. Реалії такі, що планування не перевищує одного-двох місяців. Очільник банку «Глобус» зауважив, що його установа також вже не мислить річними планами:

– І в 2022 році, і в 2023-му таке поняття, як «стратегія», не працює в банківській системі. Я не знаю, як можна робити стратегії на два-три місяці, бо в нас такі зміни відбуваються, що ми кожного дня змінюємо один або інший напрям, – розповідає Сергій Мамедов.

Водночас, у 2023 році банк «Глобус» має намір утриматися в усіх сегментах, де вже працює. – Ми будемо залишатися в напрямках, в яких присутні. Продовжимо кредитувати іпотеку, авто, надавати товарні кредити, але обсяги будуть набагато менші. Поки немає умов, за яких ми будемо активно кредитувати, – сказав він.

Щодо скорочення нового кредитування Сергій Мамедов відверто поділився:

– Кредитний портфель в структурі нашого банку зменшився з 50% до 30%, і ця тенденція продовжується. Ми видаємо набагато менше, ніж погашається кредитів. В чотири-п’ять разів менше видаємо від наших можливостей і наявного попиту. З позитивного, збільшилися високоліквідні активи, на сьогодні вони становлять приблизно 65%. Всю ліквідність, яку маємо, направляємо в облігації та депозитні сертифікати, – підкреслив він.

Серед причин, які обмежують кредитування, він перерахував зростання ризиків, високі кредитні ставки, мораторій на штрафи і пені, заборону продавати заставу тощо. На думку банкіра, треба спонукати банки до активного кредитування через державні програми, через компенсацію ризиків. Гарні умови прописані у «єОселя», але все-таки військові ризики покривають банки.

Оскільки кредитування буде зменшуватися, то комісійні доходи для банків в 2023 році стануть головним інструментом, вважає голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов – кількість клієнтів, які обслуговуються дистанційно, значно виросла. Крім того, велика частина українців зараз за кордрном, але продовжує обслуговування в українських банках на відстані. Це спонукало банки змінити та адаптувати свої технології дистанційних продажів у 2022 році.

За кредитною поведінкою переселенців легко визначити їхні справжні міграційні плани:

– Коли почалася війна, ми дозволяли виїздити на заставних автомобілях. І потім ми помітили, що якість обслуговування кредитів погіршилася. Але через деякий час і за автокредитами, і за іпотекою ті люди, які знаходяться за кордоном, почали їх обслуговувати. Можливо, вони знайшли роботу або отримують компенсацію, – каже голова правління банку «Глобус».

Банкір впевнений, що позичальники, які сплачують кредит з-за кордону, повернуться. На його думку, якщо вони планували би залишитися там, то по-іншому дивилися на обслуговування іпотечного кредиту, наприклад, в Харкові. А ті, хто не обслуговує кредити – не планують повертатися. Банк має кейси, коли людина не виходить на зв’язок чи каже, що це питання не актуальне для неї.

Клієнти, які хочуть зберегти свою відмінну кредитну історію, отримали таку можливість від банку «Глобус»:

– Ми, запустивши продукти через «Дія.Підпис», через нашу систему, знайшли варіанти, як зручно обслуговувати клієнта. Тим, хто хотів, ми реструктуризували заборгованість. І проблема вже не має такої критичності по клієнтам, які зараз перебувають за кордоном, незважаючи на те, що така застава, як автомобіль, також знаходиться там, – розповів Сергій Мамедов.

Для України важливо швидко відновитися. Це фактор, який допоможе переконати українців повернутися додому. Держава має створити умови, щоб люди захотіли повернутися:

– Для нас головне – зробити такі умови, щоб не в Польщі їм давали кредит під 3% на 20 років, а в нас були умови кращі. Тоді люди поїдуть сюди, – вважає Сергій Мамедов.

За матеріалами круглого столу «Рік війни: як змінилася банківська система та чого чекати далі», проведеного «Фінансовим клубом».

ІНШІ НОВИНИ