НЕ ЗАБУВАЄМО ПРО ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ДЛЯ НАСТУПНИХ ПОКОЛІНЬ

Світ говорить про російську агресію, але й не забуває про кліматичну кризу та зменшення вуглецевого сліду в навколишньому середовищі. Міжнародні ЗМІ продовжують спонукати суспільство та бізнес приймати до уваги ці життєві проблеми. Вдумайтесь, тільки у Нью-Йорку одна дитина з десяти страждає на астму. Можна констатувати, що в кожному класі є хвора дитина. Насамперед, така невтішна статистика вимальовується на фоні екологічних негараздів.

Всерйоз над проблемою задумалися ГО “Транспортні альтернативи” та Массачусетський технологічний інститут у США, повідомляє archdaily. Спільно вони запустили новий цифровий інструмент Spatial Equity NYC, який оцінює у Нью-Йорку стан вулиць, тротуарів і громадських місць, оскільки вони є ключовими факторами, які впливають на забруднення, смертність на дорогах, доступність, якість повітря.

Spatial Equity NYC оцінює низку факторів і допомагає користувачам порівнювати дані з різних областей і районів. Дані поділяються на три основні категорії: здоров’я, навколишнє середовище та мобільність. Дані Heath вимірюють шумове забруднення, забруднення повітря, задимлення, дорожньо-транспортні травми та смертельні випадки.

Веб-сайт показує озеленення, яке відіграє роль у зниженні температури середовища, очищенні повітря, а також запобіганню потраплянню зливових стоків і вуличного забруднення у водні шляхи.

Розділ про мобільність розглядає безліч факторів, як-от доступ до парковок для велосипедів, кількість автобусних смуг, інтенсивність руху та розподіл громадських місць. Розділи розкривають аспекти міста, які впливають на якість життя мешканців. Для кожного набору даних веб-сайт також описує можливі рішення та способи пом’якшення деяких труднощів, спричинених поточними умовами.

В контексті даної тематики можна згадати про українську мережу моніторингу чистоти повітря ЛУН Місто Air. Це соціальний проєкт компанії ЛУН – український сайт у сфері нерухомості. ЛУН Місто Air займається дослідженнями якості міського середовища. І якість повітря — один з ключових показників. Тут вимірюють дуже дрібні часточки. Серед джерел — автотранспорт, промисловість, пожежі; також визначають вологість та температуру, які допомагають точніше визначати якість повітря. Розробкою вимірювачів ЛУН Місто Air компанія займалася разом із командою з Факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ імені Шевченка (ФРЕКС). Ініціативу підтримав проєкт Ecoimpact програми Європейського Союзу. ЛУН Місто Air є фіналістом у категорії «Планета» конкурсу Глобального договору ООН в Україні — «Партнерство заради сталого розвитку — 2020».

Попри війну ми маємо дослухатися до світових викликів, аби під час відбудови забезпечити нащадкам комфортну країну, де хочеться жити, працювати, інвестувати. І це прекрасно, що український бізнес стежить за процесами у світі, пропонує свої сервіси та продукти для покращення якості життя на своїй Батьківщині.

ІНШІ НОВИНИ