ВЕКТОР НА ПОВНІСТЮ ЦИФРОВІ ІНФРАСТРУКТУРНІ ПРОЄКТИ

Швейцарський муніципалітет Кюснахт в проєкті реконструкції дороги на дорозі Шидхальденштайг вирішив провести для себе експеримент. Він зробив цей великий дорожній проєкт повністю цифровим. Так хотіли отримати чітке розуміння можливостей зниження витрат протягом життєвого циклу проєктів з обслуговування інфраструктури.

Компанія, яка виграла тендер, запровадила те, що називають 5D-підходом. Тобто до «стандартного» 3D-моделювання додається час як четвертий вимір, а дані процесу — як п’ятий. Дані процесу також включають дані про витрати та дані про життєвий цикл, щоб забезпечити довгострокове планування технічного обслуговування та візуалізацію, а також контроль і гарантію якості. Майже весь робочий процес було розроблено на основі технології Trimble. На всіх етапах проекту модель BIM була основою для всього, від оцінки, розрахунку та планування необхідних матеріалів і робочих годин до остаточного розрахунку.

Для всіх залучених сторін це було чудовим навчальним досвідом. Наприклад, на початку будівництва оператори екскаваторів через відсутність паперових креслень боялися приступати до роботи, не хотіли повністю покладатися на технологію. Після адаптації вже тішилися, що не потрібно виходити з кабіни, щоб вимірювати необхідні точки. Усі працівники отримували актуальну інформацію про необхідну конструкцію. Це забезпечило рівну дорогу з високою прохідністю та оптимізоване ущільнення. Відстежуючи кількість проходів, щільність, а також температуру поверхні, щоразу переконувалися, що робота відповідає специфікаціям.

Партнерство та прозорість були ключовими словами цього проєкту. Кожен учасник завжди мав доступ до всіх відповідних даних під час процесу будівництва. Представники муніципалітету паралельно стежили за проєктом через щотижневі компіляції готових моделей. І навіть місцеві жителі могли отримати актуальний звіт про стан робіт на спеціальному веб-сайті, доступному через QR-коди, щоб отримати чітке розуміння того, чого очікувати з точки зору незручностей від робіт, які проводяться на їхній вулиці.

ІНШІ НОВИНИ