ТРАНСФОРМАЦІЯ СТАРОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ У ПОЛЬЩІ

Електростанція Powiśle – успішний приклад реновації у центрі Варшави. Dmitriy Papuk, резидент The Wall, MANAGEMENT BUREAU, отримав можливість вкотре завітати на цей об’єкт та крізь роки оцінити його розвиток. Вперше він побував у комплексі ще у 2008 році, коли територію було продано ірландському забудовнику.

“Всі знають моє захоплення реновацією BROWNFIELD, тому як не відвідати це місце,” – поділився на своїй сторінці у Фейсбук Дмитро Папук.

Історія електростанції Powiśle налічує понад 100 років. Її почали будувати у 1902 році. У наступні роки будівля була розширена, ставши водночас однією з найбільших і найсучасніших електростанцій у Польщі.

У 1944 році електростанція Powiśle стала фоном драматичних подій. Свою роботу вона відновила після закінчення війни. Виробництво електроенергії на електростанції Powiśle було офіційно припинено у 2001 році.

Після закриття заводу проект перейшов під контроль Tristan Capital Partners і White Star Real Estate. З цього моменту почалася нова сторінка в історії цього місця. У північній частині електростанції побудували комплекс багатоквартирних будинків. У південній – продовжують реалізовувати потужний офісно-житловий та сервісний комплекс.

“Інвестиції полягали у реконструкції історичних будівель та прибудові трьох офісних будівель та житлового будинку. Проект був підготовлений APA Wojciechowski Architekci,” – розповідає Дмитро Папук.Elektrownia Powiśle – частина, що включає торгову та сервісну функції, займає близько 18 тис. кв. м² корисної площі. Вона відкрита у травні 2020 року.

Автори проекту доклали багато зусиль, щоб зберегти якомога більше оригінальних елементів. Історична цінність стала джерелом натхнення. Використовувалися традиційні методи випалу цегли, а предмети, отримані з будівель електростанцій, слугували для створення унікальних інтер’єрів.

Ревіталізація цього об’єкта ідеально вписалася у світовий тренд повернення до життя історичних просторів, які, поєднуючи історію з сучасністю, відбудовують міський ландшафт. Від самого початку автори проекту хотіли вдихнути життя в історичні стіни Електростанції, змінивши призначення постіндустріальних будівель, зберігши при цьому їх характер.

За словами Дмитра, електростанцію внесено до реєстру пам’яток архітектури як комплексу Варшавської електростанції.

ІНШІ НОВИНИ