ВІМ-ПЕРЕМОГИ: ЕФЕКТИВНА ВІДБУДОВА УКРАЇНИ

У питанні відбудови інформаційне моделювання будівель сьогодні стає першочерговим інструментом. ВІМ не дозволить вкрасти, а хто відважиться – його одразу знайдуть. ВІМ-модель практична. Її можна використати для будь-якого регіону України. За два-три тижні проєкт садочку, школи чи амбулаторії можна прив’язати до місцевості і розпочати будівництво.

«Після війни ми будемо будувати багато. Основне джерело фінансування – платники податків країн-донорів, перед якими їх політики звикли звітувати. Терміни, як завжди, стислі. З поваги до себе, ми маємо забезпечити максимальну ефективність та прозорість освоєння бюджету. ВІМ – це наш вихід. Це тотальне повалення корупції, контроль, зменшення витрат, безпечність об’єктів, оптимізація їх експлуатації», – коментує Віталій Грусевич, голова правління The Wall.

Дякувати, що Міністерство розвитку громад та територій України розуміє це. Нещодавно з його подачі профільний комітет ВР підтримав та рекомендував прийняти за основу законопроєкт «Про запровадження будівельного інформаційного моделювання (BIM-технології) на всіх етапах життєвого циклу об’єктів та науково-технічного супроводу об’єктів, удосконалення процедури обстеження об’єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку» (реєстр. № 6383). Він документує комплексну цифрову трансформацію всієї будівельної сфери, а ще зобов’язує обов’язково використовувати ВІМ-технології для розробки проєктів, які реалізовує держава.

«На жаль, нам не вдалося побачити прийнятий Закон до війни з росією. Проте вже зроблено достатньо, аби офіційно запустити ВІМ в Україні. Поки чекаємо Закон, The Wall готує офлайн-заходи, які проілюструють як ВІМ-технології можуть допомогти ефективно використати кошти, виділені на відбудову країни, як проконтролювати якість, прийняти вивірені рішення, скоординувати команду в умовах військового стану тощо», – підсумував Віталій Грусевич.

ІНШІ НОВИНИ