СВІТ ЗМІНИТЬСЯ ТАК, ЯК ЗМІНИВСЯ ПІСЛЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Відомий оглядач Мохамед А. Ель Еріан 7 березня опублікував велике дослідження економічних наслідків нападу Росії на Україну та відповідно дій економічних санкцій у зв’язку з цим. Опублікував матеріал впливовий незалежний онлайн-часопис The world’s opinion page “Project Syndicate”.

Зупинимося на трьох цікавих пунктах для нас. Мохамед А. Ель Еріан пише, що вже зараз економіка Росії втратила понад 30% своєї потужності. І навіть якщо війна закінчиться негайно, а санкції зупиняться, знадобляться роки і роки, щоб піднятися до нещодавнього рівня. «Сьогоднішня картина має багато спільного з тим, що я побачив під час відвідування Москви у серпні 1998 року», – зазначає автор. Загалом він вислювляє сумнів, чи зможе Росія відновитися у колішній потужності взагалі.

Другий важливий момент стосується безпосередньо України. «Країна може розраховувати на масову зовнішню підтримку для своєї реконструкції, під час якої вона зможе усунути минулі слабкості та побудувати нові економічні структури й відносини всередині країни та за кордоном». Тобто статус нової України буде значно вищий, ніж довоєнної. «Але процес займе час, і на цьому шляху будуть нерівності», – обережно додає Мохамед А. Ель Еріан.

Третій момент в огляді – найцікавіший і він перегукується з прогнозами інших аналітиків. Мохамед А. Ель Еріан пише, що світ має згенерувати нову світову економічну модель, як це зробив після Другої Світової війни. Бо економічна формула, створена тоді, вже віджила себе. У новій післявоєнній реальності в економіці пануватимуть США та Китай. Європа втратить свої довоєнні позиції. Будувати нову економіку світу доведеться цеглина за цеглиною. «Світ витримав виклик після Другої світової війни. Зараз ми повинні зосередитися на забезпеченні подібної реакції, коли мир повернеться в Україну та Європу», – закінчує свій огляд Мохамед А. Ель Еріан.

За матерілами The world’s opinon page Project Syndicate www.project-syndicate.org

ІНШІ НОВИНИ