ЯКИЙ КУРС ВАЛЮТ ЗМУСИТЬ ХВИЛЮВАТИСЯ РИНОК НОВОБУДОВ?

Зростання або ж різке падіння курсу долара саме в січні не є чимось сенсаційним, стверджує член правління The Wall Ukraine Михайло Підвисоцький, засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group.Так, у січні 2019 курс був на рівні 27,7-28 грн /дол, у січні 2020 року – 24,2 грн / дол, а в січні 2021 року – 28,2 грн / дол. За його даними, за останні 4 роки курс американського долара жодного разу не перетнув критичної позначки, яка б автоматично вплинула на зростання цін на первинному ринку житла. Він зазначив, що для ринку нерухомості такою позначкою вважається курс 29-30 грн / дол. “Саме “перетин” такого курсу потенційно міг би спровокувати виробників будівельної продукції вкотре переглянути свої цінники, що, в свою чергу, вплинуло б на цінову політику забудовників”, – сказав Михайло Підвисоцький.

Експерт також акцентував увагу на діяльності забудовників в наявних умовах невизначеності. На його думку, у Києві лише до 20% девелоперських компаній зможуть пройти період “нових викликів”, що триватиме орієнтовно до березня, не лише без відчутних втрат, пов’язаних з тимчасовим зниженням попиту, а й продовжити будівництво без будь-яких пауз чи зупинок. “Насамперед, це стосується девелоперських компаній повного циклу, а також тих учасників, лідерів ринку, що мають достатні фінансові можливості будувати концептуально нові та якісні проєкти, не озираючись на рівень продажів”, – розповів фахівець.

Михайло Підвисоцький нагадав, що за прогнозами експертів ринку, в 2022 році понад 70% попиту на новобудови буде сконцентровано на об’єктах нових форматів, які зводяться з якісних будівельних матеріалів, в яких передбачений самодостатній інфраструктурний комплекс, що дасть змогу отримати максимум комфорту від життя, роботи і відпочинку. “Найбільш цікавими на потенційних покупців стануть житлові комплекси, розташовані поблизу рекреаційних зон чи навіть “в осерді” дикої природи в міській зоні або у найближчому передмісті. Саме тому, можна стверджувати, що стабільність цін – це не найголовніше, що зараз турбує потенційних покупців. Для них вкрай важливим є дотримання забудовниками термінів та темпів будівництва, а також висока якість та функціональні можливості майбутніх ЖК”, – резюмував Михайло Підвисоцький.

ІНШІ НОВИНИ