ЯКИЙ ВІМ У КАЗАХСТАНІ?

Казахстан почав впроваджувати ВІМ у 2015 році. На ІІ Міжнародний BIM-форум “BIM2UKRAINE. STEP2” Олександр Юлієвич Шахнович, управляючий директор з розвитку та цифровізації Казахського науково-дослідного та проектного інституту будівництва та архітектури розповів, як сьогодні ВІМ розвивається в Казахстані. Він представив план заходів з впровадження інформаційного моделювання в країні та що вже вдалося реалізувати.

За словами пана Олександра, ВІМ в Казахстані офіційно називається Технологія інформаційного моделювання будівельних об’єктів. Вона заснована на міжнародних стандартах ISO, ВІМ орієнтована, дійсна в паперовому та цифровому форматі, може інтегруватися в різні класифікатори, забезпечує стабільний код на всіх етапах життєвого циклу. Вона створює спільну мову між всіма учасниками будівельного процесу, дозволяє працювати з міжнародними проєктами, полегшує управління інформацією.

Олександр Юлієвич детально прокоментував правове регулювання ВІМ в Казахстані. Він зазначив, що розробили 12 нормативно-технічних документів з використання технології інформаційного моделювання будівельних об’єктів; адаптували 13 міжнародних ISO-стандартів з використання ВІМ; розроблений та розвивається ВІМ-класифікатор; вже є реалізовані пілотні ВІМ-проєкти; створено єдину цифрову платформу на базі концепції ВІМ.

ІНШІ НОВИНИ