BIM НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ

Ділову програму ІІ Міжнародний BIM-форум “BIM2UKRAINE. STEP2” розпочали з виступу заступниці міністра розвитку громад та територій України Наталії Козловської. Спочатку вона зробила акцент на змінах, які мають відбутися після прийняття законопроекту №5877 «Про внесення змін до КУпАП та ККУ щодо посилення відповідальності в сфері містобудівної діяльності». Цей гарячий документ створив динамічну, азартну розмову між учасниками та представником влади.

Дискусія набула нового змісту після розкриття спікером питань щодо нормативно-правового та технічного регулювання у сфері застосування BIM-технологій. Наталія Козловська розповіла, що в Уряді розглядають проєкт Закону України щодо правового регулювання застосування ВІМ-технологій у будівництві (пізніше пресслужба Мінрегіону повідомила, що цей законопроєкт підтримали). Відповідно до плану заходів з реалізації Концепції впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні, вже прийнято та зареєстровано в Мін’юсті Порядок застосування кошторисних норм та нормативів з ціноутворення при визначенні вартості будівництва; Порядок застосування кошторисних норм та нормативів з ціноутворення при визначенні вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво. Також погоджено ЦОВВ, проведено перевірку, розроблено остаточну редакцію проєкту Зміни № 2 ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»; затверджено та розміщено в ЄДЕССБ кошторисні норми України: «Настанова з визначення вартості будівництва», «Настанова з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво».

Заступник міністра нагадала про обговорення перших редакцій важливих документів та закликала учасників ВІМ-Форуму долучитися до процесу, надсилаючи розробникам свої коментарі, побажання, пропозиції. Зокрема вона звернула увагу на проєкт змін до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 № 45), низку міжнародних (ISO, IEC) та національних (ДСТУ) стандартів.

ІНШІ НОВИНИ