РЕФОРМА МІСТОБУДУВАННЯ: ПОЧАТОК РОБОТИ ДІАМ

16 вересня 2021 розпочинає роботу новий орган держінспекції архітектури та містобудування – ДІАМ. Сьогодні в прямому ефірі каналу Україна 24 подію прокоментував Віталій Грусевич, голова правління The Wall Ukraine.

Він зазначив, що зміни у способах архітектурно-будівельного контролю та видачі дозвільних документів назріли давно. Адже була дуже велика корупція. Починаючи з 2011 року забудовник або замовник всі питання і проблеми вирішував тільки з Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Відтак, за різними даними цей орган щороку орієнтовно збирав близько 10 млрд гривень корумпованих платежів, які розподілялися серед ГПУ, СБУ, чиновниками у міністерствах та іншими службовцями. Голова правління The Wall Ukraine озвучив, що вся ця корупційна складова віддзеркалилася у вартості квадратного метра житла. Крім цього, Віталій Грусевич наголосив, що заміна ДАБІ Державною інспекцією архітектури та містобудування та їх працівників не є панацеєю. Важливими факторами успішної роботи органу є мінімізація контактів компаній з чиновниками завдяки цифровізації та децентралізації повноважень, що і передбачає нова реформа містобудування.

Нагадаємо, нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення будівельних норм.

ІНШІ НОВИНИ