НАЙКРАЩИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕСТИТЕТ В УКРАЇНІ

Український католицький університет відомий не тільки потужними навчальними програмами з ІТ- та бізнес-освіти, лідерством серед українських вищих навчальних закладів за рівнем результатів ЗНО вступників, а й сучасним кампусом, студмістечком з архітектурними і технологічними рішенням європейського рівня, плануванням території з точки зору громадських потреб. Університет, який заслужено називають новітньою пам’яткою Львова, також став частиною #30унікальнихпроєктівНезалежності від The Wall.

Місце, де сьогодні нове університетське містечко УКУ, колись мало бути частиною цілого архітектурного ансамблю нового радянського центру Львова. Натомість на багато років залишився довгобуд, який і придбала Львівська богословська академія (в майбутньому УКУ) після здобуття Україною незалежності. Активні дії будівельних робіт розпочалися у 2008 році з розробки плану демонтажу старої будівлі. 5 вересня 2010 відбулось закладення капсули під будівництво студентського містечка УКУ. Саме цей день вважається початком його будівництва. Паралельно працювали над проєктом перших будинків: Колегіум Йосифа Сліпого закінчили у 2012 році, а в 2014 році відкрили багатофункційний академічний корпус. Згодом, до 2018 року було збудовано ще дві споруди: храм Святої Софії-Премудрості Божої УГКЦ – головний університетський храм разом із духовно-пасторальним центром та сучасний бібліотечно-інформаційний комплекс «Центр Шептицького». У планах відкриття другого Колегіуму із Студентським центром. Початкову концепцію генерального плану Університетського містечка УКУ розробили Ґеральд Ґаст, архітектор, професор, викладач Стенфордського університету та університету штату Орегон (США) та його студент Джонатан Лемонс. Ця праця та онлайн консультації з Українським католицьким університетом тривали близько 2 років. В наступні роки до праці над планом містечка долучалися львівські, українські та міжнародні архітектори і консультанти, які доповнювали проєкт своїми ідеями, деталями. Спільна робота із колегами з-за кордону дала унікальну можливість українським проєктантам попрацювати над новими типами будинків, матеріалами і технологіями, відвідати університети США та Європи, ознайомитися зі світовими трендами побудови студентських кампусів, з новітніми методами та стилем роботи в галузі.

Ревіталізація міського кварталу з цілковитою зміною функцій, поєднанням у кампусі житлових та академічних можливостей, інтеграцією містечка зі Стрийським парком, яка реалізувалася завдяки прозорому сполученню з парком, зробила містечко чи не найвідомішим громадським культурно-освітнім центром міста, місцем відкритих лекцій, сучасних виставок, громадських дискусій та форумів. Головним місцем такого діалогу став Центр Митрополита Андрея Шептицького, в якому вже у перший рік діяльності відбулося понад 100 публічних подій.

Ключовими принципами етапів реалізації містечка були відкритість, безбар’єрний доступ і обмеження висоти будинків до 5 поверхів. Подумали тут і про енергоощадність. 36 сонячних колекторів, розміщених на академічному корпусі, повністю забезпечують влітку теплою водою потреби навчального корпусу та трапезної. Також Центр Андрея Шептицького значну частину своїх потреб в електроенергії покриває за рахунок використання сонячної енергії. Показники, які характеризують теплоізоляцію будівель, також в рази перевищують діючі норми. Це – тільки частина ідей, які вдалося реалізувати.

За останні 20 років в Україні дуже мало будувалося некомерційних громадських будинків, відкритих і доступних. Цей приватний університет створив простір для навчання, розвитку, життя, який працює для міста й для суспільства – всі будинки кампусу повністю відкриті для громади.

ІНШІ НОВИНИ