НАЙБІЛЬША РУХОМА СПОРУДА В СВІТІ

Разом зі спогадами про серпень 1972 року, коли залили перший кубометр бетону в основу головного корпусу першої черги Чорнобильській АЕС, ми нагадаємо про новий саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком станції – його реалізація увійшла у #30унікальнихпроєктівНезалежності від The Wall. Арка не просто накрила собою застаріле «Укриття», а й стала найбільшою рухомою наземною спорудою в світі і однією з наймасштабніших міжнародних колаборацій.

Спорудження саркофагу розпочалось у квітні 2012 року. Його будували близько 3 тисяч робітників. Будівельники працювали вахтовим методом, аби не перевищити дозу допустимої радіації. Особливість спорудження полягала в тому, що його будували на відстані від об’єкту «Укриття». Для будівництва було створено спеціальний майданчик. Це дало змогу суттєво знизити опромінення персоналу, задіяного на будівництві.

Встановлення конфайменту було розпочате 19 листопада 2016. Загальна маса конструкції разом з допоміжним обладнанням — 36000 тонн. Процес відбувався шляхом насування змонтованої споруди за допомоги спеціальної системи, яка складається із 224 гідравлічних домкратів і пересуває конструкцію на 60 см за один цикл. Проєктом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватися впродовж 100 років. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Новий саркофаг запустили в експлуатацію у липні 2019 року.

До речі, також нещодавно Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів повідомило про плани відновити три туристичні об’єкти у Чорнобильській зоні відчуження: кафе «Прип’ять», автовокзал і 16-поверхову будівлю у Прип’яті, де зроблять музей у квартирі пожежника лейтенанта Володимира Правика, чия бригада першою прибула на ЧАЕС після аварії. Консервацію проведуть в три етапи – вишукувальні роботи, проєктування і будівництво. Цього року на програму ревіталізації Чорнобиля виділили 30 мільйонів гривень. Деякі проєкти в Прип’яті планують реалізовувати коштом інвесторів.

ІНШІ НОВИНИ