“СКЛЯНИЙ” МІСТ НОМІНУВАЛИ НА ПРЕМІЮ ЄС В ГАЛУЗІ СУЧАСНОЇ АРХІТЕКТУРИ

Київський пішохідно-велостпедний міст між Володимирською гіркою і парком “Хрещатий” увійшов у #30унікальнихпроєктівНезалежності від The Wall та номінант Премії ЄС в галузі сучасної архітектури EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award. Головний приз європейської премії 60 тис.євро. Також передбачений окремий приз “Special Mention” із призовим фондом у 20 тис.євро. Скульптури лауреатів можна буде побачити у павільйоні Mies van der Rohe у Барселоні. Результати оголосять у 2022 році.

Крім київського мосту у номінації представлені 15 об’єктів. Це і автобусна станція в Литві, лінія метро в Нідерландах, міжнародний аеропорту в Греції. Повний перелік: https://cutt.ly/WQPzDcr Унікальним український “скляний” міст став через нестандартне рішення – ламану форму, вигини. Ідеї спорудження пішохідного мосту у цьому місці існували ще 100 років тому. Наприкінці 2017 року був представлений сучасний проєкт. Уже в грудні 2018 року почалися будівельні роботи, які завершилися до дня Києва. 25 травня 2019 року відбулася церемонія відкриття.

Міст має трипролітну будову та довжину 216 метрів. Перильні огородження виконані з металу та скла. Вага металоконструкцій – 460 тонн. Тільки центральна частина мосту (довжиною 63 метри) важить 125 тонн. Її піднімали та встановлювали 3 доби. Покриття – з гусасфальту. У місцях повороту мосту передбачені оглядові майданчики зі скляними вставками в підлозі.

ІНШІ НОВИНИ