ІНТЕГРАЦІЯ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ – ОСНОВА BIM-ТЕХНОЛОГІЙ

На 1-Й МІЖНАРОДНИЙ BIM-ФОРУМ «НІЩО НЕ ЗУПИНИТЬ ІДЕЮ, ЧАС ЯКОЇ НАСТАВ» Марія Барабаш, директор ЛИРА САПР , доктор технічних наук, професор, представила цікаві кейси, як користувачі використовують багатофункціональний програмний комплекс “ЛІРА-САПР” для проектування і розрахунку будівельних і машинобудівних конструкцій різного призначення. Вона зазначила, що компанія із задоволенням спостерігає за тим, які об’єкти будуються за підтримки її рішень, і навіть заохочує ділитися своїм практичним досвідом. Такий зворотній зв’язок стає ключовим при оновленні та розширенні функціональних можливостей програмного комплексу.

Під час свого виступу пані Марія проілюструвала роботу системи візуального програмування в ПК “ЛІРА-САПР”, яка дозволяє користувачам виконувати параметричне моделювання будівель і споруд довільної форми. У презентації вона зазначила, що дана система є представником технологій нового покоління для створення моделей конструкцій і являє собою графічний редактор алгоритмів (послідовності дій).

Серед важливого Марія Барабаш розповіла, що на сьогодні інтероперабельність є не тільки важливим компонентом технології BIM, а й наполегливою вимогою ринку. Це спонукає інтероперабельну інформаційну систему “ЛІРА-САПР” надалі розвивати функціональність інтеграцій. Вона нагадала про реалізовану велику кількість конвертерів. Зокрема забезпечення зв’язку з Revit, Tekla, ARCHICAD, AutoCad, Allplan, BoCAD, MIDAS, Rhinoceros/Grasshopper та іншими архітектурними, розрахунковими, графічними та документуючими системами. З розвитком ВІМ користувачі все частіше стали робити запити на можливості створення систем з довільних неоднорідних, розподілених компонентів на базі уніфікованих інтерфейсів або протоколів та їх взаємодію незалежно від апаратно-програмної платформи.

Перевагами сучасної концепції автоматизованого проектування експерт назвала перевірку будь-якої ідеї на міцність. Наприклад, за допомогою зусиль програмного комплексу “ЛІРА-САПР” можна визначити головне і еквівалентне навантаження, здійснити перевірку за різними теоріями міцності.

ІНШІ НОВИНИ