НА E-WALLution#3 BIM BOOM ОБГОВОРИЛИ ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ

Одразу після засідання Верховної Ради України на E-WALLution#3 BIM BOOM прибула заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія КОЗЛОВСЬКА. Відбулося відкрите спілкування з учасниками. Спочатку з нею обговорили гарячу новину про прийняття у першому читанні законопроєктів №5655 і №5656! Йдеться про проєкти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (реєстр. № 5655) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності» (реєстр. № 5656).

Важливо, що ці документи покликані діджиталізувати будівельний ринок, надати йому прозорість. Нагадаємо, очікується ще один надважливий законопроект, який стосується відповідальності учасників містобудівного процесу. Мова не лише про адмінвідповідальність, а й про майнову і кримінальну.

Під час виступу пані Наталія докладно представила концепцію проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання». Вона розповіла, що планується встановити розроблення проектної документації з використанням ВІМ-технології як критерію оцінки тендерних пропозицій та збільшення його ваги при загальній оцінці до 35-45%. Деякі учасники висловили свої пропозиції, які аудиторія та спікер підтримали.

Згідно плану, упродовж 2021-2022 мають прийняти закон про впровадження BIM, ДСТУ, гармонізовані з міжнародними та європейськими нормативними документами із будівельного інформаційного моделювання, національні стандарти, які визначають основні вимоги до проектної документації та проведення експертизи, затвердити Національний класифікатор будівель і споруд та Національний класифікатор будівельної продукції, матеріалів, робіт та послуг

ІНШІ НОВИНИ