РЕФОРМА ДАБІ – ВЖЕ НЕ МАНТРА

Круглий стіл, що проводив 29 березня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, був присвячений реформуванню системи архітектурно-будівельного контролю в Україні. Разом з народними депутатами України, представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, професійними громадськими організаціями, проектними інститутами, експертами взяв участь і Голова правління The Wall-Ukraine Віталій Грусевич.

Упродовж чотиригодинного марафону учасники розглянули запропоновану Мінрегіоном концепцію реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю в Україні, обговорили актуальні питання та повноваження органів місцевого самоврядування з питань здійснення архітектурно-будівельного контролю та нагляду, провели аналіз існуючих корупційних ризиків у сфері містобудівної діяльності, обговорили законопроекти щодо реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді України.

Аналізуючи вплив новел проекту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності та реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду” (реєстр. № 5071) на будівельну галузь, Віталій Грусевич чітко представив перелік змін, які позитивно впливатимуть на розвиток архітектурно-будівельного контролю. Насамперед це посилена роль та відповідальність осіб, які виконують авторський і технічний нагляд під час будівництва. Надважливою зміною можна назвати і введення об’єкта в експлуатацію за результатами звірки проектної та виконавчої документації. Саме таке рішення дозволить послабити гілки корупції. Законопроект повертає передачу повноважень архбудконтролю органам місцевого самоврядування та запроваджує чіткий порядок його здійснення. Голова правління вважає, що над порядком ще потрібно попрацювати, але сам факт повернення функцій на місця доцільне ще з погляду здійснення контролю за самовільним будівництвом. Експерт додав, що у цьому контексті важливе місце мають місцеві правила забудови, які також не завадило б повернути. Гарною новелою можна назвати і посилення відповідальності всіх суб’єктів містобудування за ті правопорушення, які здійснені в процесі містобудівної діяльності, але це питання ще слід аналізувати в паралелі з іншими запропонованими законопроектами. Мінрегіону важливо зрощувати фахівців та бути близьким до будівельного ринку, аби формувати свідому політику у сфері містобудування. Наразі цей проект надає йому такі можливості. З цього погляду і сам ринок отримає плюси, наприклад будівельному бізнесу дуже важко самостійно впровадити ВІМ-технології по всій Україні або перейти на ті технології, якими сьогодні апелюють провідні європейські країни.

Старий підхід ліцензійних умов не пускає на наш ринок бізнес технологічних парків, він йде всупереч засадам, які використовуються в Європі, тому ідея запровадження альтернативи ліцензійним умовам є доречною, хоча й потребує доопрацювання. За словами Віталія Грусевича, експерти The Wall залучатидуться до формування порядку ліцензування у будівельній галузі та надаватимуть свої концептуальні консультації.

На завершення свого виступу Голова правління зазначив, що бізнес-клуб звертатиметься до профільного Комітету, щоб ці запропоновані розробниками позитивні новели проекту Закону № 5071 були обов’язково враховані.Позиція Віталія Грусевича – з 24:30 долученого відео з витягами запису.

ІНШІ НОВИНИ