НОВИЙ ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ

The WALL-Ukraine продовжує моніторинг ситуації щодо функціонування індустріальних парків та вивчати нові законодавчі ініціативи, які стосуються даної теми.У Верховні Раді зареєстрували Проєкт Закону про внесення змін до Закону України №4416 «Про індустріальні парки» щодо спрощення створення та стимулювання діяльності індустріальних парків. Проєктом пропонується через перезапуск механізму створення та функціонування індустріальних парків підвищити розвиток виробничих галузей економіки.

Текст документу за лінком: https://cutt.ly/GhcZSUz

У пояснювальній записці зазначається: «Наявний механізм залучення учасників індустріальних парків, закладений у Законі України «Про індустріальні парки» показав себе нежиттєздатним. Запровадження додаткових посередників між ініціаторами створення парків та учасниками на практиці не забезпечило належну організацію. Натомість новелами пропонується забезпечити прямий зв’язок між ініціаторами створення індустріальних парків та потенційними учасниками, зокрема дати право останнім вносити пропозиції та напрацювання щодо концепції індустріальних парків. Такий підхід дозволить не лише заощадити час та ресурси, а й безпосередньо інтегрувати економічні запити бізнесу на практиці».У документі додається, що водночас, у разі наявності у ініціатора створення чіткого бачення концепції парку, але відсутності необхідних коштів для проєктних розрахунків – новели законопроєкту передбачають можливість виділення таких коштів для розробки до моменту включення парку до Реєстру.

Ще однією важливою складовою законопроєкту є чітке визначення напрямів державної підтримки та цільових напрямів використання коштів такої підтримки, що має слугувати новою сходинкою на шляху до підтримки розвитку парків, – додали автори законопроєкту.

Нагадаємо, на початку листопада Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив про створення міжкомітетської робочої групи для доопрацювання законопроектів №3724 і №3725, які спрямовані на залучення інвестицій у промисловий сектор економіки шляхом впровадження стимулів в індустріальних парках, зареєстровані у Верховній Раді 23 червня.

ІНШІ НОВИНИ