ПРОГНОЗИ КОНФЕРЕНЦІЇ ООН З ТОРГІВЛІ ТА РОЗВИТКУ UNCTAD

Конференція ООН з торгівлі та розвитку UNCTAD повідомила, що прямі іноземні інвестиції в світі за січень-червень скоротилися на 49% в порівнянні з тим же періодом 2019 року, до $399 млрд. Скорочення торкнулося всіх основних форм ПІІ. Так, кількість нових оголошених інвестиційних проектів знизилася на 37%, транскордонних злиттів і поглинань – на 15%, оголошених угод з фінансування транскордонних проектів – на 25%.

Однак, попри те, що ПІІ в цілому знизився, Китай зберіг стабільне надходження безпосередніх іноземних інвестицій. За перші шість місяців КНР залучила іноземні інвестиції в розмірі 76 мільярдів доларів.

– Відомо вже давно, що Китай має один з потужних інвестиційних ресурсів – «Азійський банк розвитку». Він створений під масштабну стратегічну програму – «Один пояс, один шлях». Проект, насамперед, інфраструктурний, до нього вже долучилися більше 60 провідних країн світу. Одну частину капіталу в межах програми власними силами формує банк, а іншу – доповнюють країни-учасниці, зокрема поетапно повертаючи кредити, які отримали для розвитку своїх проектів. Це один з чинників, який пояснює стабільний прилив іноземних інвестицій в КНР. Країна першою відчула кризу, тому першою долає її, – прокоментував Віталій Грусевич, голова правління The WALL-Ukraine.

У доповіді UNCTAD наголошується, що серйозний тиск на глобальні потоки ПІІ був створений через пандемію COVID-19. Це відзначає і Віталій Грусевич. За його словами, на початку карантинних обмежень багато інвесторів «перейшли» у стан очікування, зупинивши на старті нові проекти, аби успішно завершити вже розпочаті проекти та зберегти репутацію на ринку. Але з початку осені ситуація потрохи почала вирівнюватися.

Загалом за прогнозами UNCTAD у 2020 році в усьому світі очікується зниження ПІІ на 30-40%. Проте у дослідженні підкреслили, що через невизначеність щодо тривалості та наслідків пандемії експертам не вдалося сформувати точніший прогноз.

ІНШІ НОВИНИ