ДИВІТЬСЯ – ЄВРО ПАДАЄ…

Євро помітно подешевшав і впав до рівня долара США. Востаннє таке явище спостерігали два десятиліття тому. Українські експерти прогнозують стабілізацію наступного тижня. Про обвал гривні поки не говорять. Можлива лише її «повзуча», але контрольована девальвація.

«…Хочу нагадати, що курс у готівковому сегменті валютного ринку може як послаблюватися, так і зміцнюватися – саме так і працює ринкове ціноутворення. Це ми бачили у перші місяці війни, це ж відбувалося у травні-червні», — підкреслює заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

Financial Times пише, що західні аналітики готуються до спаду як у Європі, так і в США. Джордж Саравелос, керівник європейської валютної стратегії Deutsche Bank, прогнозує «неминучу рецесію по обидва боки Атлантики». Американський банк Goldman Sachs попередив, що єврозона вже «на межі рецесії». За останній рік курс євро впав на 16 відсотків по відношенню до долара, а в 2022 році – на 12 відсотків.

Порівняно з кошиком валют основних торговельних партнерів євро не є помітно слабким. Виходячи з цього, цього року він впав на скромні 3,6 відсотка, згідно з індексом Deutsche Bank, встановившись на п’ятирічному мінімумі.

Але курс долара зростає. Індекс долара цього року підскочив на 13 відсотків і досяг найвищої позначки за два десятиліття, вплинувши на інші основні валюти, такі як ієна та фунт стерлінгів, і підживлюється агресивною Федеральною резервною системою США, яка швидко підвищує процентні ставки, щоб впоратися з поточною інфляцією. Не секрет, що вторгнення Росії в Україну спричинило гострий і специфічний тиск на єврозону.

«Вся справа в фоні ризиків і загрозі європейському зростанню через енергетичну залежність, яка, у свою чергу, зараз впливає на довгострокові очікування процентних ставок», — сказав Кіт Джукс, стратег Sociеtе Gеnеrale у Лондоні.

На тлі різкого зростання цін на енергоносії країни блоку поспішають здобувати нові джерела поставок за межами Росії. Німеччина навіть вдалася до нормування газу та електроенергії, що викликало нові занепокоєння щодо серйозності ситуації, коли наближаються холодніші зимові місяці.

ІНШІ НОВИНИ