ХМЕЛЬНИЦЬКА АТОМНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ

Об’єкти ядерної енергетики є найбільш особливо небезпечними, технічно складними і відповідальними об’єктами. Те, що в незалежній Україні вдалося запустити другий енергоблок Хмельницької АЕС, а добудова третього та четвертого отримала новий поштовх, робить цю атомну станцію важливою серед #30унікальнихпроєктівНезалежності від The Wall.

Хмельницьку АЕС, яка розташована на межі трьох областей – Хмельницької, Рівненської і Тернопільської, почали будувати у 1981 р. У 1987-го перший енергоблок введено у промислову експлуатацію. Енергозапуск другого мав відбутися наприкінці 1991-го. Але лише у вересні 2005-го блок прийнято до промислової експлуатації. За проектом станція має бути чотириблочною.

22 листопада 2021 року Державне підприємство “НАЕК “Енергоатом” і американська компанія Westinghouse домовилися про спільне будівництво двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Договір був підписаний у Києві під час міжнародної конференції “Атомні можливості для розвитку країни”. Передбачається, що американська компанія візьме участь у будівництві третього та четвертого енергоблоків ХАЕС та може допомогти Україні розвивати безвуглецеві технології, підтримувати високі стандарти ядерної безпеки.

Хмельницька АЕС дозволить збільшити виробничі потужності та зберегти ключове значення атомної генерації для економіки України. Реалізація проєкту дозволить посилити роль України на європейському енергоринку, забезпечить енергобезпеку держави та наявність джерел резервного енергоживлення.

Хмельницька АЕС також є майданчиком для реалізації ще одного важливого проекту для енергосистеми України – проєкту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», який має стати основою для синхронізації та інтеграції енергетичної системи України до європейської.

ІНШІ НОВИНИ