ПРОГРЕСИВНИЙ ВЧЕНИЙ ТА КЕРІВНИК

Будемо щирими. Спочатку цей допис мав починатися приблизно так: “Про видатних науковців найчастіше згадують у день народження. The Wall Ukraine відходить від такої традиції і запускає публікації про крутих та активних, добрих та щирих, відданих та перспективних особистостей, які роблять науку незалежної України реальною. Почесно відкриває нашу серію #людинауки Фаренюк Геннадій Григорович, директор Державного підприємства “Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій”, доктор технічних наук, професор, авторитетний вчений у галузі будівельної теплофізики та вивчення закономірностей тепломасообміну в будівельних конструкціях, виробах та матеріалах, голова технічного комітету стандартизації ТК 302 «Енергоефективність будівель і споруд», пропагандист передового світового досвіду щодо впровадження сучасних енергоефективних технологій”.Здобутки науковця вражаючі. Текст підготували. Маємо красиве фото. Все було би просто, якби ми в останній момент перед публікацією матеріалу не заглибилися у біографічну довідку Геннадія Григоровича. Шосте чуття спрацювало. Саме сьогодні, 2 листопада, народився доказовий експерт будівельної галузі Геннадій Фаренюк. Ба більше, святкує свій 70-річний ювілей. Щиро вітаємо Геннадія Григоровича! Зичимо нових здобутків та відкриттів. Міцного здоров’я та добра. Нехай усе вдається!

Хотіли зруйнувати стереотипи, а вийшло прекрасно! Всюди символи та знаки: два тижні тому ми випадково визначили 2 листопада, як дату публікації про науковий внесок Геннадія Фаренюка у розвиток будівельної галузі. Здійснювати практичні розробки. Втілювати законодавчі зміни. Створювати нові нормативні документи, програми, стратегії. Формувати та удосконалювати державні будівельні норми. Підхоплювати і запроваджувати світові практики. Популяризувати інновації. Ось такими речами наповнені щоденні будні Геннадія Григоровича. Він перетворив науку у захоплення свого життя.

Геннадій Григорович свідомо відданий ДП НДІБК. Сюди він пройшов інженером. А з лютого 2012 року призначений директором інституту. Тут заснував наукову школу з питань енергоефективності в будівництві. Завдяки його науковим роботам вирішуються проблеми забезпечення енергоефективності будівель і споруд на державному рівні – брав активну участь в підготовці інноваційного законопроекту «Про енергетичну ефективність будівель», розробленні пропозицій до проектів Методик та Порядків Кабінету Міністрів України щодо енергоефективності.Разом з австрійською організацією «e7 Energie Markt Analyse Gmbh» реалізовував науковий проєкт: Soft ware for Energy Passport in Ukraine (Програмне забезпечення для енергетичного паспорта в Україні) щодо розроблення комп’ютерної програми розрахунку енергетичного паспорта при проектуванні нового будівництва і термомодернізації житлових та громадських будівель в Україні. Ініціював створення Національного плану дій з енергоефективності житлових та громадських будівель згідно з Директивою 2006/32/ЕС Європейського Парламенту і Ради ЄС з ефективності кінцевого енергоспоживання та послуг енергопостачання. А створена під його керівництвом галузева програма підвищення енергоефективності у будівництві на 2010-2014 роки, стала програмою основи реалізації «Енергетичної стратегії України до 2030 року» у будівельній галузі.

Це не усі досягнення Геннадія Фаренюка, але наймасштабніші, вони набули загальнонаціонального значення. Щиро віримо, надалі Геннадій Григорович завзято продовжить дивувати професійну спільноту гучними дослідженнями та доказовими результатами.

ІНШІ НОВИНИ