НАЙВИЩИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ХРАМ В УКРАЇНІ

Сьогодні, у День Хрещення Київської Русі-України, дзвенять в дзвони усі українські православні храми. По-особливому вони звучать у Свято-Михайлівському кафедральному соборі міста Черкаси. Чому? Бо він є найвищим православним храмом в Україні та 4-м у світі. Це і робить його незвичайним серед #30унікальнихпроєктівНезалежності від The Wall. Висота Свято-Михайлівського собору 74 метри, його довжина 58 метрів, ширина 54 метра. Собор здатний одночасно вмістити 12 тисяч вірян.

Храм споруджено у візантійському стилі за проєктом митрополита Черкаського владики Софронія. Свято-Михайлівській собор зведений на території одного з найбільших парків міста — Соборного, де раніше розташовувалась інша церква, яка влітку 1933 року була закрита, а невдовзі пограбована та зруйнована. Будівництво розпочали у 1994 році.

У 2002 році завершили усі будівельні роботи й провели обряд освячення храму на честь Святого Архістратига Михаїла. Біля собору також збудували меморіальну каплицю на спомин про жертви сталінських репресій, зокрема черкаського духовенства, а також про зруйнування всіх міських храмів упродовж 1920-1930 років.

ІНШІ НОВИНИ