ЧОМУ ІНВЕСТОРИ ТІКАЮТЬ З УКРАЇНИ

Інколи недостатньо мати найсучаснішу технічну базу, професійну команду, успішний досвід та бездоганну репутацію на ринку, аби втілювати вигідні для України інвестиційні проєкти. Ось цікавим кейсом та своїм баченням з його рішення поділився член правління The Wall – CBM FORUM.

Випадок стосувався участі у тендері міжнародного рівня щодо будівництва Американського госпіталю під Києвом.Вся суть парадоксальної ситуації полягала в тому, що в тендерній документації було вказано обов’язкове страхування професійних ризиків Інженера-консультанта на 1 млн грн або аналогічна банківська гарантія, а самого страхового продукту в Україні не має. З вітчизняних страхових компанії ніхто не захотів брати на себе ризики, пов’язані із бюджетом та термінами будівництва. З тих же причин банки були готові надавати свої гарантії тільки під 100% заставу.

В цьому є особливості українського будівельного ринку. З одного боку – крутий проект та дуже поважний Інвестор. З іншого – високопрофесійний досвідчений підрядник із бездоганною репутацією, який може втілити в життя амбітну задумку. Проте тендерні умови прописані за західним законодавством і не відповідають реаліям вітчизняного ринку. На жаль, проект не було реалізовано. Інвестор переглянув свої плани щодо фінансування проектів в Україні. Але ж ми всі сподіваємось і очікуємо потужних Інвесторів, яким буде комфортно вкладати кошти в будівництво. Тому, разом із визначенням на законодавчому рівні відповідальності і повноважень Інженера-консультанта, варто створити відповідний страховий продукт, по аналогії із страхуванням відповідальності Архітекторів. Тоді Інвестори зможуть наймати вітчизняних Інженерів-консультантів на проекти такого рівня. Адже професійна інжинірингова компанія є запорукою прозорості будівництва та відсутності тіньових схем. І буде круто, якщо ця компанія буде місцевою.

ІНШІ НОВИНИ