ВІД БЮДЖЕТНОГО НОРМУВАННЯ ДО ОБ’ЄКТИВНОГО БЮДЖЕТУВАННЯ

Бюджетування в Excel вже можна фактично вважати “моветоном”, воно реально втратило свою актуальність, зазначила Natalia Arnauta, співзасновник JAS automation solutions на 1-Й МІЖНАРОДНИЙ BIM-ФОРУМ «НІЩО НЕ ЗУПИНИТЬ ІДЕЮ, ЧАС ЯКОЇ НАСТАВ».Частково Excel все ще працює для компаній з невеликими проєктами. Але і тут потрібно змінювати схеми – занадто дорого обходиться похибка 10% в кінцевих показниках, відсутність оперативного оновлення даних та витрати часу на дублювання роботи різних спеціалістів, особливо, якщо це проєкт розрахований на більше 300-700 робочих годин.

За словами Наталії, бюджетування як фінансовий інструмент тісно пов’язане з управлінням та плануванням, з’єднує часові та фінансові показники. Експерт також згадала про якісний контроль та план-фактний аналіз і наголосила, що ця розкіш доступна тим, хто пройшов кропіткий шлях вибудовування внутрішніх та зовнішніх процесів. Завдяки цьому є можливість завжди тримати руку на пульсі діяльності будівельної компанії. Пані Наталія з досвіду переконалася, що отримання повної достовірної інформації впродовж хвилини та кількох кліків варте попередньо витрачених зусиль. Зручність користування оперативною інформацією – безцінна.

Автоматизація може забезпечити виконання принципів бюджетування: оперативність, цінність, цілісність, доступність, узгодження. Наталія продемонструвала кейси побудовані на основі ВІМ-моделей, де управління та автоматизація процесів інтегровані в єдиний інформаційний простір, в якому успішно працюють виконавець робіт, керівник проєкту, працівники виробничо-технічного та кошторисного відділів, закупівельники, юристи, бюджетологи, фінансова служба тощо.

ІНШІ НОВИНИ