ЛЕГАЛЬНИЙ “СОФТ”? НІ, НЕ ЧУЛИ…

В Україні досі залишилися приватні компанії і ФОПи, які не готові платити за інтелектуальну продукцію. Прикро, але продовжуються випадки використання неліцензійного софту в проєктних організаціях, які такими діями перешкоджають легальним правовласникам та замовникам займатися бізнесом і отримувати прибутки, до речі, частину яких отримує держава у вигляді податків. Що там казати, якщо навіть на Рrozorro проводяться закупівлі послуг по проектуванню з порушеннями.

Ось один з таких тендерів: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-05-24-002813-c

Це той випадок недобросовісної конкуренції, який зупиняє розвиток легального місцевого ринку. Учасник, майже переможець, надаючи довідку про наявність обладнання і матеріально-технічної бази думав, що пройде “на авось”. Можливо і пройшло б, але, досліджуючи проблеми закупівель, випадково на тендер звернула увагу The Wall. Приватне підприємство зазначило, що має ліцензії ПЗ, зокрема від Autodesk, Graphisoft. Ми зробили запит до розробників цих програмних комплексів і… насправді таких замовників у них немає. Державна закупівля на майже 1 млн гривень з нечесними умовами конкуренції та нехтуванням інтелектуальної власності. Хтось дотримується бізнесової етики, а для когось усі методи хороші.

Ще цікавішим є тендер на 38 млн. гривень: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-05-13-005183-c

Тут у деяких учасників взагалі відсутнє ліцензійне ПЗ. А кандидат на перемогу є замовником лише однієї ліцензії AutoCAD ЛТ, за допомогою якої неможливо виконувати такі комплексні проєкти. Тоді з яким софтом працює та велика кількість проєктувальників та інженерів, яких вказує компанія? І чи працюють вони офіційно взагалі? Ще більше “жовчі” викликає те, що цій компанії програє Державний проєктний інститут Міністерства оборони України. Різниця між пропозиціями тільки 18 000 гривень. Крім цього, офіційно працевлаштовані фахівці з вагомим досвідом роботи над такими проєктами та гарантовано забезпечені офіційним ПЗ.

Що ж робити, щоб виправити ситуацію?

Україна зараз в активній фазі цифрової трансформації та обов’язкового використання інформаційного моделювання в будівництві. Олена Шуляк, Олексій Любченко Олексій Чернишов впроваджуючи зміни щодо містобудівної діяльності, маємо взяти до уваги інтелектуальну продукцію та посилити контроль держави із застосування програмного забезпечення в будівельній галузі.Ми ж не хочемо спровокувати 2013 рік, коли Україна посіла перше місце серед міжнародних “піратів” і ледь оминула чергові санкції, не оговтавшись від попередніх.

Компанії-розробники витрачають мільйони доларів на розробку та удосконалення свого софта. Деякі з них втомилися очікувати на захист від держави і готові розглянути питання запуску спеціального вірусу, який виловлював би піратські програми та автоматично блокував комп’ютер користувача-злочинця. Але така історія не про верховенство права та цивілізовані інституції…

ІНШІ НОВИНИ