КОМЕНТАР: ОБВАЛ У КРОПИВНИЦЬКОМУ

Нещодавній випадок у Кропивницькому, де обвалилося перекриття даху у п’ятиповерхівці, предметно показав, як безцінно працювати з компетентними генпідрядниками чи ремонтниками. А якщо й самому думати про перепланування житла, то спочатку відповідально підготуватися.

Віталій Грусевич, Голова правління The Wall, коментуючи в прямому ефірі каналу Україна 24 наслідки цього самовільного перепланування, наголосив: – Я раджу всім людям, які планують зробити ремонт у своєму помешканні, прочитати Постанову №406 від 7 червня 2017 року. Вона регламентує порядок виконання будівельних робіт, що не потребують дозвільних документів. У пункті першому чітко прописано, що не потребують дозволу роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування.

Експерт зазначає, що у даному випадку радше була реконструкція або капітальний ремонт, адже спостерігається втручання у несучі стіни. Відповідальні знають, що перед початком робіт насамперед треба визначити клас наслідків самого об’єкта, в якому планується масштабне оновлення квартири. У таких випадках згадується рівняння: незначний клас наслідків = будівельний паспорт, без проходження експертизи; середні і значні = обов’язкова експертиза проектної документації, а початок будівельних робіт тільки після отримання відповідного дозволу.

Будинок у Кропивницькому має СС2 або СС3, тому там глобальні рішення мали б підкріплюватися виконанням проектної документації і проходженням належної експертизи. Відтак, руйнування перекриття поверхів можна було уникнути.

ІНШІ НОВИНИ