УКРАЇНІ ПОТРІБНА НОВА СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ. ЧАСТИНА 1.

  • Який досвід успішних країн світу у створенні індустріальних парків?
  • Чому Україні потрібні індустріальні парки?
  • Як вони можуть допомогти підняти економіку, залучити іноземних інвесторів, підтримати місцевих виробників, сприяти малому та середньому підприємництву, запустити нові технологічні проекти тощо?

The Wall Ukraine підготувала відповіді на ці та інші питання у спеціальній серії публікацій.

Для початку детальніше розповімо, що ж являють собою індустріальні парки. Добре знайома нам Вікіпедія дає просте пояснення – це територія, виділена при плануванні міста для промислового розвитку. Тобто це спеціальні промислові території, як правило, із забезпеченням підприємств спільною розвиненою інженерно-транспортною інфраструктурою. Крім того, пропонується виробничим та науково-дослідним підприємствам набір необхідних сервісів, спрощені регуляторні процедури та пакет інвестиційних стимулів.

Такі парки часто створюються навколо портів, аеропортів, залізниць та інших транспортних вузлів, що дозволяє зменшити транспортні витрати. Часто створення промислових парків проводиться в рамках програм з економічного розвитку, а підприємствам у них надаються певні пільги.

Видів таких парків досить багато. Засновниками можуть бути як держава, муніципалітети, так і приватні суб’єкти. Їх особлива функція — створювати і впроваджувати інновації швидше і якісніше.

Перші індустріальні парки були створені у Західній Європі та США ще наприкінці XIX – початку XX сторіччя.

Першим у світі відкрито Траффордський індустріальний парк (Trafford Park), який було започатковано у 1896 р. компанією «Shipcanal and Docks» у Великій Британії, поблизу Манчестера. У США перший індустріальний парк з’явився біля Чикаго у 1907 р. У 1951 р. в Сінгапурі з’явився перший в Азії індустріальний парк.

Незважаючи на більш ніж 100-річну історію, індустріальні парки як інструмент економічного розвитку корисні і в сучасному світі.

У світі функціонує понад 15 тис. індустріальних парків. Вони стали фактором прискореного економічного розвитку Західної Європи та США 50-100 років тому, країн Азії 30-50 років тому, країн Східної Європи та інших успішних країн, таких як Туреччина, 10-20 років тому.

В Україні розвиток індустріальних парків почали лише у 2012 році. Старт дав законопроект “Про індустріальні парки”. З боку держави індустріальними парками опікується Мінекономіки. І ситуація критична. Уявіть, у 2015 році жодного індустріального парку в Україні не внесено до Реєстру індустріальних (промислових) парків. А станом на 01.05.2020 до Реєстру включено тільки один індустріальний парк.

Україна має неймовірний потенціал активізації промислового розвитку через механізм індустріальних парків. Так ми можемо змінити на краще ключові макроекономічні показники: ВВП, інвестицій, зайнятості, доходів населення, випуску, експорту продукції тощо. Тому переймаймо досвід передових країн Європи, Америки та Азії. Про них ми розгорнуто розповімо у наступній тематичній публікації.

ІНШІ НОВИНИ