ПІДСУМКИ НАРАДИ З ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОМ УКРАЇНИ ЩОДО РЕФОРМИ ДАБІ

Учасники The Wall взяли участь у нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, присвяченій питанню реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції.

На засіданні були присутні голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїл Саакашвілі, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, народні депутати, учасники будівельного ринку та представники будівельних асоціацій, зокрема голова правління The Wall Віталій Грусевич.

Першочергово очільник Уряду презентував систему реформи ДАБІ, зазначивши, що під час розробки реформи був врахований європейський досвід. «Ніде в Європі немає контролю будівництва на вході, є містобудівельні умови і обмеження, за які хтось несе персональну відповідальність», – сказав він. За словами Прем’єра, потрібно відокремити контрольну функцію, викинути ліцензування як непотрібне, забрати контроль на вході і поставити контроль лише на етапі введення в експлуатацію. Всі незаконно збудовані об’єкти мають бути знесені.

Денис Шмигаль закликав учасників будівельного ринку взяти участь у якнайшвидшому впровадженні реформи. Відтак, за пропозицією представників галузі створено робочу групу, яка за участі експертів містобудування напрацює пропозиції до законопроекту. Також під час обговорення підіймалися питання впровадження системи страхування ризиків замовника, інвестора і підрядника, створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, що буде розслідувати факти корупції в ДАБІ. Віталій Грусевич вніс пропозицію замінити Містобудівні умови та обмеження Витягом з містобудівної документації та запровадити прозорий та публічний механізм його отримання від органу місцевого самоврядування. Також експерт поділився досвідом Болгарії у боротьбі з корупцією через механізм здійснення технічного нагляду (інспектування будівельних об’єктів) ліцензованими інжиніринговими компаніями. Очільник The WALL – Ukraine подякував Прем’єру за дієву концепцію реформи держархбудконтролю та запропонував її втілювати негайно, не чекаючи схвалення законопроекту, шляхом прийняття відповідної постанови Уряду про проведення експерименту. Нагадаємо суть реформи, замість ДАБІ створюються три центральних органи влади, між якими розподіляться регуляторні та контролюючі функції.

ІНШІ НОВИНИ